photo
maitre feu amay Maison de la métallurgie et de l'industrie de Liège Le préhistosite de Ramioul Le château du Val Saint-Lambert Centre touristique de la laine à Verviers Blegny mine Maison des Terrils
FR | NL

 Huis van de Metallurgie en Industrie van Luik

      Een verbazingwekkende smeltkroes van water, vuur en ijzer!


Het Huis van de Metallurgie en Industrie van Luik is een centrum van technische en industriële cultuur, dat in een oude staalfabriek ligt. Dankzij de permanente tentoonstelling ontdekt U de geschiedenis van de technologieën en industrieën van de streek, van gisteren tot vandaag.

Het circuit van het metaal begint in de oude Waalse smederij uit de 17de en 18de eeuw. De oudste hoogoven van het land (1693) staat voor maka’s uit die tijd en voor het oudste wals werk in de wereld. John Cockerill onthaalt U in de zaal van de moderne staalindustrie, die U door voorwerpen, films en foto’s al de geheimen onthult over de vervaardiging van staal in de fabrieken van het Luikse bekken. De badkuip van Napoleon is het pronkstuk van de zaal van de non-ferrometalen, die ons eraan herinnert, dat de zinkindustrie in Luik geboren is.

Het circuit van de energieën begint in de waterzaal, die de hydraulische energie volgt, vanaf de Oudheid tot de door de Luikenaar Renkin Sualem ingerichte machine van Marly, om de fonteinen van het Paleis van Versailles van water te voorzien. Met een indrukwekkende stoommachine uit 1830 duikt U dan in de industriële revolutie, voordat de ontploffingsmotoren U naar de zaal van aardgas en aardolie leiden. Ten slotte wacht Zénobe Gramme op U, om het avontuur van elektriciteit te vertellen en om de hedendaagse centrales uit te leggen.

Openingsuren individuele :

Van 1 april t/m 31 oktober het museum is open van maandag t/m vrijdag van 9u tot 17u en op zaterdag en zondag van 14u tot 18u.
Van 1 november t/m 30 maart het museum is open van maandat t/m vrijdag van 9u tot 17u en is op zaterdag en zondag gesloten. 

Gesloten op feestdagen.

Gratis begeleid bezoek op woensdag om 14u. Duur: ca. 1u30. (op reservatie : 04 342 65 63)

Tarieven

  • 5 €/volw.
  • 4,50 €/student of senior
  • 4€/kind. <18 jaar
  • <6 Jaar = Gratis
  • Familiepas (max. 2volw. + 3kind) = 15€
  • Groepen: op aanvraag.
  /! Van april tot oktober, gratis toegang alle eerste zondag van de maand (behalve feestdagen). 


Footer

© La route du feu | Powered by: Yaka Faire